Jak zavařovat dětská jídla? Způsobů je několik

Pokud se chystáte na dovolenou bez možnosti vaření, možná si chcete pro malé děti připravit domácí dětské jídlo. Zavařování stravy pro miminka je dnes hojně rozšířené.

Zkuste dětem zavařit jejich oblíbená jídla, aby i v cizím prostředí měla to, na co jsou zvyklé. Pokud budete dodržovat následující postup, jídlo vám na dovolené vydrží.

Princip zavařování

Existuje způsob konzervace vysokými teplotami, při kterých dochází vlivem vysoké teploty ke sterilaci, tedy zahubení bakterií a mikroorganismů, vytlačení vzduchu a následkem zchlazení ke vzduchotěsnému uzavření nádoby.

Co budete potřebovat

Základem úspěšného zavařování je výběr zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem. Použijte skleničky od jogurtů či přesnídávky Hello, anebo přímo zavařovací sklenice. Využijete teploměr pro měření a udržení správné teploty v zavařovacím hrnci. Nemusíte používat speciální zavařovací hrnec, stačí položit do obyčejného velkého hrnce na dno utěrku, na kterou dáte naplněné sklenice. Použijte čerstvé a kvalitní ovoce, zeleninu i maso.

Jak zavařovat dětské příkrmy

Veškeré nádobí musí být dokonale čisté. Všechny sklenice i s víčky sterilizujte ve vařící vodě po dobu nejméně 15 minut. Vše, co budete chtít zavařovat, důkladně omyjte, nakrájejte na kousky, které můžete i rozmixovat a pak uvařte do měkka. Zavařovací sklenice vypláchněte horkou vodou a naplňte je horkým uvařeným pokrmem asi centimetr pod povrch. Zavíčkujte, ale neutahujte, jinak by skleničky mohly při zavařování prasknout.

Postup při zavařování

Naplněné skleničky vložte do hrnce a zalijte je teplou, ne studenou vodou, aby nepraskly, nejvýše do 2/3 jejich výšky. Teploměrem udržujte teplotu 80 až 90 °C po dobu 20 minut. Pak hrnec odstavte, skleničky opatrně vyndejte a nechte je zvolna vystydnout. Až přestanou být skleničky horké, otočte je dnem vzhůru a nechte je zcela vystydnout. Přesvědčíte se tak o dokonalé těsnosti víčka. Druhý den postup zavařování opakujte. Zavařeniny si popište názvem a dnem zavaření.

Uskladnění zavařenin

Zavařené pokrmy uskladněte na tmavém, chladném a suchém místě a zkonzumujte co nejdříve. Před konzumací se vizuálně přesvědčte, že je zavařenina v pořádku a ochutnejte ji před podáním dítěti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.