Letní kuchyně – inspirace

V případě, že si chcete pořídit venkovní kuchyň, připravili jsme pro vás krátký souhrn potřebných informací, jak letní kuchyň vytvořit a vyvarovat se častých chyb. Než začnete s realizací, zvolte si styl venkovní kuchyně a kolik chcete investovat.

Letní kuchyně svépomocí

Spočítejte podlahové plochy, rozměry kuchyně, pracovní desky i zastřešení. Tak zjistíte, kolik a jaký materiál budete na stavbu potřebovat. Myslete i na ceny spotřebičů, nátěrů, lepidel, spojek, vrutů, komponentů a nářadí. Přičtěte odměnu řemeslníků na rozvody vody, odpadu a elektřiny a 10 % ceny na rezervu.

Místo pro venkovní kuchyni

Záleží na dispozici zahrady i světových stranách. Vyhněte se přípravě jídla na plném poledním slunci. Z praktického hlediska je vhodné místo blízko vnitřní kuchyně, ať nemusíte daleko chodit pro ingredience a nádobí. Kouř z ohniště, grilu i komína udírny by neměl jít do oken vašeho domu, ani do oken sousedů.

Zastřešení zahradní kuchyně

Kuchyň by měla být pro zvýšení komfortu i soukromí zastřešená a krytá z boku, anebo alespoň otevřená do prostoru se stříškou. Nejčastěji jsou využívány dřevěné desky. Pro odlehčení stavby využijte plexisklo nebo polykarbonátové desky. Pergola vás neochrání před silným deštěm, proto doporučujeme lepší krytí.

Boční krytí venkovní kuchyně

Na boční krytí se hodí pergoly, rolety nebo zídky. Zvolit můžete i prosklené stěny, které lze za pěkného počasí zcela otevřít. To samé nabízejí polykarbonátové desky. Za nepříznivého počasí skleněné stěny uzavřete a uchováte si pocit, že jste venku.

Pracovní deska do letní kuchyně

Důležitou součástí zahradní kuchyně je pracovní deska. Jako materiál se do venkovních kuchyní se používá nejčastěji umělý kámen či žula. Volte materiály, které nejsou náchylné na vysoké teploty a odolávají vlhku i mrazům.

Správná ergonomie a uspořádání venkovní kuchyně

Zohledněte si zóny, jako je přípravná, varná, úložná a mycí. Hloubka desky se doporučuje 60 cm. Šířka prostoru pro jednu osobu, která vaří, má být 50 až 60 cm. Rozvrhněte si plochu, umístění ploch i úložných prostor tak, ať máte vše po ruce.

Vhodné spotřebiče a materiály

U kryté venkovní kuchyně z boku i shora můžete zvolit stejné spotřebiče, jako do interiéru. Pokud je kuchyň krytá pouze z jedné strany, volte spotřebiče a nábytek z materiálů odolných vlivům počasí, tedy mrazuvzdorné, voděvzdorné, horku vzdorné a větru odolné., tedy keramika, beton, nerez či pozink.

Zahradní kuchyně s grilem, krbem nebo udírnou

Rozmyslete se, jakým způsobem budeme ve venkovní kuchyni vařit. Na sporáku, plynovém grilu, grilu na dřevo, v krbu, udírně nebo jen na ohništi s roštem. Vhodné jsou sporáky s litinovými plotýnkami. Pro krb či udírnu je nutný komín.

Dřez, voda, odpady i elektřina v letní kuchyni

Dřez a přívod vody, ale i zabudovaný odpad je součástí moderní letní kuchyně. Nezapomeňte na místo na odpadkový koš. Na elektrické spotřebiče i večerní vaření potřebujete i přívod elektřiny, osvětlení a zásuvky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *