Jak postavit krmítko pro ptáky s dětmi

Pokud si chcete vyrobit s dětmi krmítko pro ptáčky, třeba sýkorky, strakapoudy či pěnice, poradíme vám, jak na to. Přichystejte jim s dětmi ptačí krmítko a pozorujte jejich krásu v zimě za okny. Ideálním materiálem na krmítko je dřevo, ale krmítko vytvoříte třeba i z květináče, PET lahve nebo šišky.

Než se pustíte do výroby ptačího krmítka, podívejte se, kam krmítko umístíte, ať víte, jak velké může být. Některé se musí vejít na parapet, závěsné krmítko zase pověsíte na strom. Pokud chcete s dětmi ptáčky pozorovat, dopřejte ptákům místo s dostatkem klidu. Ke krmítku se nesmí dostat třeba kočky.

1. Dřevěné krmítko pro ptáčky

Na zahradách vídáme nejčastěji klasické krmítko z dřeva. Potřebujete k němu jen několik latěk a prkének, hřebíky a kladivo. Na dno použijte dřevěné prkno silné 2 cm. Vyřízněte ho do požadované velikosti a k bokům přibijte malé okraje v podobě destiček o síle 2 až 4 cm, aby vítr semínka neodvál. Na dno stříšky přitlučte 1 až 4 podpěry. Použijte dřevěné špalíčky, třeba i silnější větvičky, na kterých bude sedět střecha. Zkuste vyrobit šikmou střechu. Když hodně sněží, vrstva sněhu sama spadne na zem. Použijte hranol dřeva ve tvaru trojúhelníku a k němu přitlučte k podpěrám 2 prkna jako stříšku. Doprostřed pak navrtejte očko na zavěšení a stříšku kladívkem a hřebíky přibijte k podpěrám.

2. Ptačí krmítko z květináče

Na krmítko můžete využít i starý hliněný květináč, půlku skořápky z kokosového ořechu nebo šišku. Šišku jen přivažte na provázek a do kokosu vyvrtejte díru. Dírkou v květináči nebo kokosového ořechu protáhněte provázek. Za horní konec provázku pak krmítko uvážete a za spodní stranu se zase mohou ptáčci při krmení zachytit. Směs zrníček smíchejte s rozpuštěným lojem a nalijte do květináče nebo do ořechu. Šišku do směsi pouze namočte, nechte zatuhnout a pověste na strom.

3. Krmítko pro ptáky z PET lahve

Krmítko vyrobíte klidně i z klasické PET lahve. Za hrdlo uvažte provázek a přibližně 5 cm ode dna vyřízněte otvor asi 8 cm vysoký a 6 cm široký. Okraje otvoru přelepte lepicí páskou nebo opalte nad svíčkou, ať se o ostré okraje ptáčci nepořežou. Plastovou lahev naplňte zrníčky. Dolů nalepte větvičku, na kterou si ptáčci sednou.

4. Krmítko pro ptáčky z roličky od toaletního papíru

Rolička od toaletního papíru poslouží jako jednoduché krmítko. Vezměte si roličku a natřete ji vrstvou medu nebo arašídového másla. Pak roličku vyválejte v misce se zrníčky, aby se obalila, nechte zaschnout a středem provlečte provázek. Roličku nakonec zavěste pod stříšku nebo někam na strom.

5. Ptačí budka

Pokud jste rození kutilové, vyrobte ptáčkům budku. Budka kromě krmení poslouží ptáčkům jako úkryt při nepřízni počasí, může se dokonce stát i útočištěm k zahnízdění. Do výroby budky se můžou zapojit i děti – přidělte jim úkoly přiměřené šikovnosti a věku. Na webu firmy Elespo, českého dodavatele ručního nářadí, najdete podrobný návod, jak takovou budku vyrobit. Můžete si zde rovnou koupit i všechno potřebné nářadí.

Zvolte vhodné krmení pro ptáky

Do krmítka nepatří voda, kterou si ptáci zajistí sami, pokud silně nemrzne. V misce s vodou by si mohly namočit peříčka, voda by pak zmrzla v peří a ptáček by uhynul. Kosy a brkoslavy nalákáte na krájená jablka, hrušky a jeřabiny, sýkorky a strakapoudy na hovězí lůj. Kosy a kvíčaly potěšíte vařenou rýží a vařenými brambory. Přidejte různé druhy semínek, zejména slunečnice. Můžete přidat lněná a dýňová semínka, loupaný oves, proso, pšenici, len i mák nebo třeba nastrouhanou mrkev. Pokud přidáváte oříšky, musíte jim je vyloupat a podrtit.

Co do ptačích krmítek rozhodně nepatří

Nedávejte do krmítek zbytky z kuchyně. Zapomeňte na sladké i slané kynuté pečivo, chleba a cukroví, které ptáčkům škodí. Především vynechejte cokoliv slaného, kořeněného, doslazovaného, uzeného nebo přepáleného. Nekrmte ptáčky ani těstovinami a dehydrovaným kokosem. Všechna tato jídla způsobují ptáčkům obrovské zažívací potíže a ty mohou končit i jejich smrtí.

Zdroj: https://www.homago.cz/i/786/13-tipu-jak-vyrobit-krmitko-pro-ptacky-snadno-a-levne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.